På Sveaskolan i Limhamn (åk 6-9) har vi bland annat sk idrottsval där idrott och hälsa lärare samverkar med föreningslivet i Limhamn och våra elever får möjligheter att testa olika sporter under 6v i taget. Mycket bra upplägg sedan över 10 år tillbaka och uppskattat av eleverna. Målet är att alla elever har hittat en ny träningsform de gillar när de går hos ut från oss i åk 9. Åk 9 elever får också möjlighet att träna deras ledarskap och hålla i ett idrottsval om de är särskilt hängivna en sport.
Under kategorin idrottsval får eleverna också möjlighet att träna sitt inre tempo men skolkurator Maria under 6v. Detta har gjorts i över 4 1/2 år och varje vecka möter vi elever med resultaten att eleverna lärt sig slappna av och förstå sin kropps behov av återhämtning. De har blivit snällare mot sig själva och andra samt stressar mindre. Dessa lektioner används också som anpassning när vi möter elever med bland annat prestationsångest och sömnproblem. Vill ni veta mer om upplägget så kan vi berätta mer om alla olika hälsoprojekt vi drivit under åren.
Vi ses på konventet.
All rörelse gör skillnad!
Hälsa och rörelse handlar inte bara om fler timmar idrott eller raster. För oss är det mer än så. Det handlar om att sprida goda vanor redan i tidig ålder. Precis som vuxna spenderar våra barn och unga en stor del av sin tid i skolan och i klassrummet. Därför är det viktigt att ge eleverna en miljö i klassrummet som gör det möjligt att få energi, bra fokus och vanor som ger en hälsosam kropp och knopp. Det är därför vi skapar aktiva klassrum.
Under konventet bygger vi upp ett aktivt klassrum som kombineras med föreläsningar och workshops
Vi ses på konventet.
vi på Gullingeskolan kan bidra med vårt arbete inom området hälsa/rörelse. Vår skola ligger i Tensta som är ett mångkulturellt område. Merparten av våra elever har ett annat modersmål än svenska och få av våra elever har någon idrott eller rörelse under sin fritid. Rörelse är viktigt i alla sorters områden men i vårat (Tensta) är det extra viktigt att erbjuda eleverna rörelse under skoldagen. Med det i tanken har vi påbörjat arbetet med att få in mer rörelse under hela skoldagen. Alla elever har schemalagd och pedagogledd rörelse varje dag. Vi har jobbat med att engagera våra elever i rastverksamheten. Vi har ett rörelseråd med pedagoger och elever som planerar aktiviteter för alla raster. Byggt upp en rastbod med utlåningssystem som vi är stolta över. Vi har kommit långt i vårt arbete men känner oss inte i mål ännu. Vårt arbete fortsätter! Vi kan dela med oss av våra erfarenheter, framgångar och motgångar. Dela sätt att lösa möjligheten till mer rörelse utan att behöva fler eller särskild personal. Hos oss har alla ett ansvar för rörelsen och det är vår framgång. Delat ansvar och fungerande organisation som vi kan dela med oss av.
Vi ses på konventet.
Lärarna i idrott o hälsa skapar en hälsosam skola i en ny tid
Vi, 2 lärare i idrott och hälsa från olika skolor samt grundaren av Bwell Acki berättar
Hos oss kan ni prova och se en film om Bwells fysiska tester och höra oss berätta om det coachande gruppsamtalet. Vi som medverkar är Anders Knoph, Stjerneskolan I Torsby, Ragna Stridsberg Liljaskolan och Acki Wästlund, Bewell Academy.
Vi ses på konventet.
Riksföreningen för skolsköterskor har med statsbidrag från socialstyrelsen tagit fram en broschyr och fem olika informationsblad om levnadsvanor. Broschyren är anpassad för skolsköterskor att dela ut men informationsbladen kan användas av alla. Vi har också bildstödsmaterial och ppt-bilder som får användas fritt. Vi kommer och visar detta som del i implementeringsarbete som nu pågår. Materialet ligger även på hemsidor och är gratis att använda.
Vi ses på konventet.
SCRIIN utvecklar smart teknik som ger insikt i skoldagens rörelse peppar eleverna att nå WHO:s rörelsemål. Verktyget för rörelsemätning används för systematiskt kvalitetsarbete i många skolor och flera kommuner.
Hos oss kommer man kunna prova på SCRIIN Rörelsemätning och SCRIIN Balans.
Vi ses på konventet.
Norrevångsskolan och grundsärskolan Bredablick i Eslöv har ett projekt tillsammans som heter ” Fysisk aktivitet för lärande ”. Alla våra elever har rörelse varje dag i form av idrott eller pulsträning. På skolan finns aktiva klassrum och klassrum inredda för elever med NPF. Idrottslärarna har ett eget aktivt klassrum i hallen. Merparten av lektionerna bryts av med Brain breaks. På fyra år så har Norrevångsskolans betyg ökat från 67,9% till 92,2%. Skolan har tre arbetslag och tre heltidsanställda mentorer. Skolans skolidrottsförening har två projekt igång; 1, unga som leder unga för F-6 2, ungdomsledare som jobbar tillsammans med Malmö Redhawks Skolan jobbar också med en disputerad matematikutvecklare för att öka måluppfyllelsen. Vi kommer berätta om hur vår organisation ser ut och hur vi jobbar praktiskt med projektet.
Vi ses på konventet.
Yogobe är Nordens ledande digitala tjänst med videor och vägledning online inom yoga, träning och hälsa. Att främja hälsa hos barn och ungdomar är viktigt för Yogobe som samarbetar med bland annat Mecenat och Tjejzonen. Kom förbi oss under konventet för att prata om möjligheter till rörelse i skolan och hemmet samt hur digitala verktyg kan vara till stöd bla. till att förebygga ohälsa. Vi ser fram emot att ses!
Vi ses på konventet.
Vi har utvecklat och använt bokstavspuls för att öva elever att stava mm i kombination med rörelse, både i klassrummet och idrottssalen
Vi ses på konventet.
Prorenata AB grundades 2010 av läkaren Jens Alm med ambitionen att leverera ett säkert, enkelt och lättöverskådligt dokumentationssystem som främst riktar sig till elevhälsa. Prorenata Journal är ett webbaserat journal- och verksamhetssystem för elevhälsan. Systemet är flexibelt och användarvänligt och går att anpassa efter organisationens behov och verksamhetens processer. Prorenata Journal är molnbaserat och går att använda från valfri enhet. Våra erfarenheter av över 400 kundanpassade installationer, från mindre friskolor till större kommuner som t.ex. Stockholms Stad, Uppsala, Malmö och Norrköping har gett oss kunskaperna och verktygen att framgångsrikt kunna driva flertalet större projekt parallellt med kunden i fokus. I vår monter kommer man att kunna se systemet live och prata med våra trevliga kundansvariga.
Vi ses på konventet.
Vi förmedlar träningsglädje i naturens varierade lokaler. Kombon TRÄNING, NATUR och GEMENSKAP är oslagbar när det gäller att få människor att må bra. Tänk vilket fint verktyg att ge barn och ungdomar tidigt i livet. Kom och testa pass med Anna Adelman som är grundare till företaget Stark Ute och träningskonceptet CrossNature. Hur kan vi få eleverna att tycka rörelse är roligt och dessutom hitta ut i våra bästa lokaler året om? Vi finns också på plats för dig som vill komma och prata med oss och få information om våra olika utbildningar.
Välkommen ut!
Vi ses på konventet.
Djurgårdens IF sätter Stockholms barn och unga i rörelse genom att integrera idrott och skola. Vårt program för skolsamverkan är ett långsiktigt engagemang där Djurgården tillsammans med skolor investerar i att skapa mer fysisk aktivitet. Vi sänker trösklarna för fler barn och unga att få möjlighet att idrotta genom att vi tillhandahåller ett varierat utbud av idrottsaktiviteter i anslutning till skoltid. Vi är verksamma i skolans absoluta närmiljö där alla barn redan är och alla våra aktiviteter är helt gratis för alla i skolan som vill vara med.
Vi ses på konventet.
YogiTeens ger unga verktyg för psykiskt välbefinnande. Genom konkreta forskningsbaserade övningar stärker vi gymnasieelevers och lärares förmåga att överkomma en av vår tids största utmaningar: psykisk ohälsa. YogiTeens har redan träffat över 1000 ungdomar och responsen har varit överväldigande positiv. Vårt mål är att år 2025 skall 25% av Sveriges gymnasieungdomar ha tagit till sig verktyg som förebygger, motverkar och åtgärdar psykisk ohälsa.
Vi ses på konventet.
Vår idé är att tillhandahålla lösningar som möjliggör rörelse i vardagen, där du annars skulle ha suttit stilla. För skola och miljön i klassrum innebär det primärt användande av skrivbordscyklar, även om andra lösningar också förekommer. Vi har varit med från början av utvecklingen kring skrivbordscyklar och har snart fem års erfarenhet av nyttjande just i skolmiljö. Och det har i många fall varit häpnadsväckande att se effekten av cyklarna då tex en elev med oroligt rörelsemönster helt plötsligt får ro av att småtrampa.
Träffa oss på konventet och prova en cykel eller hör mer om paradoxen ”lugn genom rörelse”.
Vi ses på konventet.
Cecilia är utbildad kock och kostrådgivare. Hon arbetar med att förbättra den fysiska och psykiska hälsan genom maten och måltiden hos barn, ungdomar och vuxna. Cecilia arbetar utifrån ett inspirerande positivt perspektiv. Genom teammatlagning, interaktiva föreläsningar, workshops och matlagningskurser live och online höjs medvetandet och kunskaperna. Fokusområden är barn och ungdomar samt vuxna som arbetar inom idrottsrörelsen, skolor och förskolor. Stor del ligger på trivsel och integration kring måltiden. Vi skapar goda matvanor, bygger och förvaltar relationer med familj, vänner och kollegor.
Cecilia har även uppdrag för företag, offentlig måltid och tusentals ungdomar och ledare inom idrottsrörelsen
Vi ses på konventet.